Słodkie, małe i kruche babeczki to ulubiony deser wielu z nas. Są kruche, z różnym kremem i różnymi, sezonowymi owocami. Moje są dzisiaj z pysznym kremem z parzonych żółtek i ulubionym masłem orzechowym.
Takie słodkie babeczki dobrze jest przełamać kwaśnymi owocami. Ja wybrałam jeżyny bo są dość kwaśne. W połączeniu z kremem orzechowym były rewelacyjne
Składniki na ciasto do babeczek :
250 g mąki pszennej,
3 żółtka ,
5 g cukru pudru,
170 g masła zimnego,
Szczypta soli,
Składniki na krem z masła orzechowego
5 żółtek,
100 g cukru,
4 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
Ciasto na babeczki.
Do misy miksera dajemy kawałki masła, żółtka, cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy i jak powstanie jednolita kula, zawijamy ją w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny.
Foremki na babeczki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15min
Przygotowujemy krem z masłem orzechowym.
Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier, następnie ubijamy nad garnkiem z gotującą się wodą do momentu aż powstanie jednolita, gęsta masa – około 10 minut. Jak będzie gęsta masa odstawiamy do schłodzenia a następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
Gotowy, wystudzony krem wykładamy na babeczki i dodajemy świeże jeżyny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz