Dzisiaj ostatni dzień karnawału czyli potocznie nazywany śledzikiem. W tym roku karnawał był dość długo więc mogliśmy używać zabaw i imprez.
Na dzisiaj przygotowałam dla Was śledzie po cygańsku, które będą równie dobre na postne dni. Dla mnie, wielbicielki śledzi, każda ich wersja jest znakomita. Ta dzisiejsza jest kolorowa i bardzo smaczna.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/03/P3040572-683x1024.jpg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/03/P3040565-1024x683.jpg)
Składniki:
śledź (matias), 4 szt
1 duża czerwona cebula,
4-5 ogórków korniszonów,
1 łyżka musztardy Dijon,
4 łyżki ketchupu,
Olej rzepakowy,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki cukru,
Sok z ½ cytryny,
Wykonanie
Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w dość cienkie plasterki, zalewamy wrzątkiem, chwilę trzymamy i odcedzamy. Ogórki kroimy w paski.
W misce mieszamy dokładnie ketchup, musztardę, olej, cukier, wyciśnięte ząbki czosnku.
Do słoika dajemy pokrojone w plasterki śledzie, potem cebulę, ogórki, skrapiamy sokiem z cytryny, z drugą warstwę robimy tak samo z tym, że na koniec polewamy sosem. Chwilę dajemy do lodówki i podajemy.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/03/P3040561-683x1024.jpg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/03/P3040579-1024x683.jpg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz