Śledzie po cygańsku


Dzisiaj ostatni dzień karnawału czyli potocznie nazywany śledzikiem. W tym roku karnawał był dość długo więc mogliśmy używać zabaw i imprez.

Na dzisiaj przygotowałam dla Was śledzie po cygańsku, które będą równie dobre na postne dni. Dla mnie, wielbicielki śledzi, każda ich wersja jest znakomita. Ta dzisiejsza jest kolorowa i bardzo smaczna.

Składniki:

śledź (matias), 4  szt

1 duża czerwona cebula,

4-5 ogórków korniszonów,

1 łyżka musztardy Dijon,

4 łyżki ketchupu,

Olej rzepakowy,

2 ząbki czosnku,

½ łyżeczki cukru,

Sok z ½ cytryny,

Wykonanie

Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w dość cienkie  plasterki, zalewamy wrzątkiem, chwilę trzymamy i odcedzamy. Ogórki kroimy w paski.

W misce mieszamy dokładnie ketchup, musztardę, olej, cukier, wyciśnięte ząbki czosnku.

Do  słoika dajemy pokrojone w plasterki śledzie, potem cebulę, ogórki, skrapiamy sokiem z cytryny, z drugą warstwę robimy tak samo z tym, że na koniec polewamy sosem. Chwilę dajemy do lodówki i podajemy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.