Zupa z soczewicy z warzywami w aromacie curry

Bardzo pożywna zupa ale bez dodatku mięsa. Jest sporo warzyw, przypraw ale przede wszystkim soczewica ( czerwona).

Teraz kiedy świeżych, dobrych warzyw jest mało sięgnijmy po soczewicę. Gotuję ją 10-15 minut i jest w sam raz ugotowana. Moja ulubiona to właśnie ta czerwona a raczej pomarańczowa. Ma sporo właściwości zdrowotnych ale przede wszystkim jest idealnym dodatkiem do zupy. Z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw jest doskonała.

 

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy,

1 mała cukinia,

1 mała papryka,

1 papryczka chilli,

1  średnia cebula,

3 ząbki czosnku,

Łyżeczka mielonej kurkumy,

1 łyżeczka curry,

1 mała puszka krojonych pomidorów,

Sos sojowy,

Świeże listki kolendry,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie
Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i również kroimy w kostkę.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, soczewicę, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy  i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry, i jeszcze gotujemy około  3minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym.

Podajemy ze świeżą kolendrą.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *