Zupa z soczewicy z warzywami w aromacie curry

Bardzo pożywna zupa ale bez dodatku mięsa. Jest sporo warzyw, przypraw ale przede wszystkim soczewica ( czerwona).

Teraz kiedy świeżych, dobrych warzyw jest mało sięgnijmy po soczewicę. Gotuję ją 10-15 minut i jest w sam raz ugotowana. Moja ulubiona to właśnie ta czerwona a raczej pomarańczowa. Ma sporo właściwości zdrowotnych ale przede wszystkim jest idealnym dodatkiem do zupy. Z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw jest doskonała.

 

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy,

1 mała cukinia,

1 mała papryka,

1 papryczka chilli,

1  średnia cebula,

3 ząbki czosnku,

Łyżeczka mielonej kurkumy,

1 łyżeczka curry,

1 mała puszka krojonych pomidorów,

Sos sojowy,

Świeże listki kolendry,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie
Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i również kroimy w kostkę.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, soczewicę, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy  i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry, i jeszcze gotujemy około  3minuty. Na koniec doprawiamy sosem sojowym.

Podajemy ze świeżą kolendrą.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.