Zupa krem z topinamburu z chipsami z boczku

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, to roślina rosnąca u nas na łąkach i przy domowych ogródkach. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Bulwa topinamburu zawiera inulinę więc jest wskazana dla diabetyków bo obniża poziom glukozy we krwi. Topinambur reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, zawiera mnóstwo cennych  witamin i minerałów.

Bulwy topinamburu są soczyste, mają lekko słodkawy, orzechowy smak .

Poznałam tą roślinę na warsztatach z Elektroluxem, które poświecone były  niemarnowaniu jedzenia czyli gotowaniu z resztek, które pozostają nam w lodówce. Z topinamburu robiliśmy zupę  a z obierków chipsy do zupy. Moja wersja jest trochę inna bo ja nie przepadam za zupami o słodkim  posmaku więc zrobiłam ją w wersji z dodatkiem kwaśnej śmietany, soku z cytryny i lekko posypałam ostrą mielona papryką. Dopełnieniem były chipsy z podsmażonego boczku.

Składniki dla 4 osób:

Około 500 g korzeni topinamburu,

2 szklanki mleka,

Ząbek czosnku,

Bulion warzywny ,

sól i pieprz,

ostra papryka- mielona,

sok z ½ cytryny,

parę plastrów cienko pokrojonego boczku,

200 ml gęstej  kwaśnej śmietany

 Wykonanie:

Topinambur myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy mlekiem, solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowany topinambur blendujemy razem z mlekiem. Następnie zalewamy bulionem ( po trochę aby krem nie był za rzadki).

Następnie doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, gęstą śmietanę i zagotowujemy.

Plasterki boczku podsmażamy na wolnym ogniu aż zrobią się chipsy.

Podajemy zupę z chipsami i mieloną  ostrą papryką .

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *