Zupa krem z pora i jabłka z aromatycznymi grzankami

Brrr… Ale zimno się zrobiło. Nie wiem jak Wy ale dla mnie w taki zimny dzień najlepsza jest gorąca, syta zupa, która rozgrzewa i szybko zaspokaja głód. Teraz, w zimie dobre są zupy z naszych rodzimych warzyw : ziemniaków, pora, marchewki, buraków itp. Jak wracam z pracy to na kolację  nie ma nic  lepszego od gorącej,  gęstej i aromatycznej zupy.

Dzisiaj zupa, która jest mocno kremowa, z porów, jabłek i paru ziemniaków. Dodałam do niej trochę gałki muszkatołowej, pikantnego pieprzu Cayenne i  pyszne, aromatyczne grzanki w aromacie tymiankowym. Jabłka powinny być lekko winne, przez co dodają zupie  delikatnej kwasowości ale też słodyczy.

Na zimowe chłody zupa jak znalazł.

Składniki:

2 duże  pory,

3 ziemniaki średniej wielkości,

1 cebula,

2 jabłka,

2 ząbki czosnku

1l  bulionu warzywnego lub jak ktoś woli mięsnego,

sól i pieprz,

szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu Cayenne,

oliwa z oliwek

łyżka masła

Grzanki:

parę kromek chleba,

starty ser mozarella,

oliwa, 2 ząbki czosnku,

tymianek, sól, pieprz

 Wykonanie:

Por, jaśniejszą część myjemy i kroimy w paski. Czosnek i cebulę kroimy w talarki.  Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i jabłka dajemy do garnka, gdzie wcześniej roztapiamy masło i oliwę i   podsmażamy chwilę, mieszając od czasu do czasu. Po około 10 minutach smażenia, dodajemy bulion i gotujemy wszystko około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie doprawiamy  solą, pieprzem i blend ujemy. Jeśli zupa jest dla Was za gęsta należy dodać trochę bulionu. Na koniec doprawiamy jeszcze gałką muszkatołową i pieprzem Cayenne.

W misce mieszamy wyciśnięty czosnek z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Kromeczki chleba kroimy na  małe kwadraty. Każdy kawałek chlebka smarujemy mieszanką z oliwą, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.

Podajemy krem z gorącą i aromatyczną grzanką.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *