Ziemniaki pieczone z pieczarkami i bryndzą

Ziemniaki w mundurkach z farszem z pieczarek, cebulki, bryndzy i koperku, posypane dodatkowo serem mozarella – pyszne jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z kefirem, śmietaną lub sałatką.

Nie wiem jak Wy ale ja jestem ogromną miłośniczką ziemniaków. Lubię je w zasadzie w każdej postaci. Pieczone, gotowane, purre….. i frytki – najlepiej domowe ze świeżych ziemniaków.

O tej porze roku ziemniaki są najlepsze i zachęcam do przygotowywania różnych dań z ziemniakami.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze ziemniaków to są one niedoceniane. Ziemniaki mają np. sporo witaminy C, obfitują w potas, magnez i mają błonnik, który ułatwia  trawienie. Najwięcej witamin i minerałów kryje zaraz pod skórką. Dlatego obierajmy ziemniaki cienko lub najlepiej gotujmy je ze skórką. Są wyjątkowo dobre.

Nie wiem czy wiecie, że w Poznaniu ziemniak- po poznańsku pyra,  ma swój pomnik – pięciotonowy głaz z napisem „ Poznańska Pyra”.

dsc_0135

Składniki:

1 kg ziemniaków – dość dużych,

200 g pieczarek,

1 mała cebula,

2 ząbki czosnku,,

150 g bryndzy,

100 g sera mozarella,

Sól, pieprz,

Świeży koperek,

Oliwa,

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy, zalewamy wodą, którą solimy   a następnie gotujemy w mundurkach,  około 10 minut..

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w małe ćwiartki pieczarki i dusimy około 8 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy bryndzę, pokrojony drobno koperek, wyciśnięty czosnek i mieszamy. Jeśli   potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Podgotowane i wystudzone trochę ziemniaki przekrawamy na dwie części i wkładamy pomiędzy kawałki ziemniaków farsz, dodatkowo dodajemy trochę startego sera mozarella.

Na blasze z piekarnika układamy zamoczony wcześniej w wodzie papier do pieczenia  i układamy ziemniaki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ziemniaki i pieczmy około 40 minut.

dsc_0121 dsc_0129

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *