Zapiekanka z naleśników gryczanych z farszem z cukinii i sera koziego

 Pyszna, aromatyczna propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla miłośników bezmięsnego i bezglutenowego  dania.

Ostatnio eksperymentuję trochę z przygotowywaniem naleśników z różnych mąk. Uważam, że można je robić nie tylko z mąki pszennej. Dobra jest mąka gryczana – moja ulubiona to biała, ryżowa, kukurydziana, owsiana. Podczas ostatniego pobytu w moim rodzinnym mieście kupiłam w zaprzyjaźnionym młynie te różne mąki i robię z nich zarówno naleśniki na słono jak też na słodko.

Dzisiaj zapiekanka z naleśników z białej mąki gryczanej. Nadziałam naleśniki  podsmażoną cukinią z chilli,, czosnkiem i serem kozim. Pokroiłam każdy kawałek naleśnika na mniejsze części i zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki gryczanej białej,

1 szklanka  lekko gazowanej  wody,

2 jajka,

Szczypta soli

Farsz:

1 cukinia,

1 papryczka chilli,

2 ząbki czosnku,

100 g sera koziego,

Sól, pieprz,

Oliwa

Sos pomidorowy,

300 ml sosu pomidorowego,

2 ząbki czosnku,

Łyżeczka oregano,

sól, pieprz,

100 g sera mozarella – jak do pizzy

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  lekko gazowaną  wodę, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek w plasterkach  i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy startą cukinię, pokrojoną w paski chilli  i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy pokruszony ser  i doprawiamy do smaku solą, pieprzem– mieszamy całość.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na  naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

W misce mieszamy wszystkie składniki na sos pomidorowy. Do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę wlewamy sos pomidorowy. Każdy naleśnik kroimy na mniejsze kawałki i układamy w sosie pomidorowym – na wierzchu  częścią z farszem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie dodajemy na wierzch starty ser mozarella i pieczemy jeszcze 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *