Uda gęsi ze śliwkami w aromacie tymiankowym, z pęczakiem jęczmiennym z dynią

Mięso gęsi jest moim ulubionym. Przygotowuję je na różne sposoby ale najczęściej z dodatkiem owoców. Zarówno kaczka jak gęś świetnie komponują się z dodatkiem różnych owoców.

Tym razem przygotowałam uda gęsi z dodatkiem śliwek węgierek w aromacie z tymianku. Do tego zrobiłam pęczak z dodatkiem dyni, którą kupuję w sobotę w gospodarstwie Majlertów i potem w tygodniu dodaję ją do różnych potraw.

Gdyby ktoś mnie zapytał co mam obowiązkowo jesienią w lodówce, to z pewnością jest to dynia. Ostatnio zapiekłam na śniadanie owsiankę z dynią, córce zrobiłam do pracy placuszki z dynią i jabłkami…. Itd.

Dodałam do pęczaku dynię i nie byłabym sobą gdybym nie dodała szczypty chilli, która świetnie dodała pikanterii kaszy z dynią. Było to takie pęczotto z pęczaku jęczmiennego.

Działajcie bo teraz jest już dostępna w sklepach świeża gęś i można zrobić pyszny niedzielny obiad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

2 uda z gęsi,

3 łyżki tymianku,

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz,

½ kg śliwek węgierek

Pęczak z dynią:

1 szklanka pęczaku jęczmiennego,

1 cebula,

Wywar z warzyw,

4 startej dyni,

Sól, pieprz,

Szczypta chilli,

2 łyżki masła

Wykonanie:

Uda z gęsi myjemy i moczymy 2 godziny w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy i suszymy.  Przyprawy (2 łyżki tymianku, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przykrywamy mięso i pieczemy 2 godz.

Śliwki myjemy, drylujemy z pestek i mieszamy z   tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane śliwki dajemy do ud z gęsi,  ponownie przykrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut.

W trakcie pieczenia  podlewamy mięso sosem z pieczenia. Sos jest lekko kwaskowaty ze śliwek więc nadaje mięsu super smak i wilgotność.

Na koniec pieczenia nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy 10 minut. Gęś tak  przyrządzona jest bardzo delikatna i soczysta.

Podajemy z pęczakiem jęczmiennym z dynią i surówką z czerwonej kapusty.

Kaszę płuczemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 4 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pęczak, podlewamy wywarem i gotujemy na wolnym ogniu. Kaszę cały czas mieszamy i podlewamy wywarem – tak gotujemy około 30 minut ( podobnie jak risotto). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy startą dynię, sól, pieprz, papryczkę chilli i dusimy.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *