Tagliatelle ze szparagami, chilli, serem gorgonzola i kolendrą

Jest to mój idealny zestaw makaronowy . Tagliatelle kupuję świeże w Lidlu, do tego świeże szparagi z Gospodarstwa Majlertów, ulubiony ser gorgonzola i ulubiona chilli. Dopełniają  tego świeże i aromatyczne liście kolendry.

Jeśli też lubicie te składniki, to zachęcam do zrobienia takiego makaronowego obiadu. Pycha…

Składniki na 2 porcje:

Opakowanie makaronu tagliatelle,

6 – 7  zielonych szparagów,

100 g sera gorgonzola,

4 ząbki czosnku,

1 papryczka chilli,

Kilka listków świeżej kolendry,

3  łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku,

kilka łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Listki kolendry  myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  chilli pokrojone w plasterki, pokrojone szparagi  i dusimy 4 minuty. Na koniec dajemy gorgonzolę i podgrzewamy aż ser się rozpuści.

W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.

Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami, dodajemy  kolendrę i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy jeszcze listki kolendry i posypujemy startym parmezanem.

komentarze 2

  1. Brenia
    Maj 25
    Odpowiedz

    🙂 … i smakuje wybornie Natalio 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *