Szaszłyki z polędwiczki z piersi kurczaka

Sezon grillowy dopiero przed nami więc mam dla was fajną propozycję na szaszłyki z delikatnego mięsa z polędwiczek z kurczaka.

Mięso maceruje się wcześniej w aromatycznej i pikantnej zaprawie z dodatkiem między innymi imbiru, czosnku, chilli, kolendry….. itd. Po grillowaniu jest aromatyczne, soczyste i wybornie smakuje z pieczonymi ziemniakami, sosem śmietanowym i sałatką z pomidora i cebulki.

Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc wystarczy grillować około 20 minut.

Jeśli planujecie grillowanie na zbliżającą się majówkę to takie szaszłyki będą idealne.

Składniki:

Około 400 g polędwiczki z piersi kurczaka,

2 ząbki czosnku,

Łyżka tartego imbiru,

1 papryczka chilli,

Łyżeczka nasion kolendry,

Sok z limonki,

3 łyżki sosu sojowego,

Łyżka cukru brązowego,

oliwa z oliwek,

Świeżo zmielony pieprz ,

Sos śmietanowy:

250 ml śmietany 12 %,

Sok z ½ limonki,

Szczypior,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę.

Do miski dajemy oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku, starty imbir, sos sojowy, cukier, kolendrę, sok z limonki, pokrojoną drobno papryczkę chilli ( trochę zostawiamy do sosu śmietanowego), cukier i wszystko mieszamy.

Polędwiczki doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy około 2 godzin.

Teraz przystępujemy do formowania szaszłyków. Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju a następnie nadziewamy na nie polędwiczki . Układamy na grillu i obsmażamy.

W między czasie przygotowujemy sos śmietanowy – wszystkie składniki ( śmietanę, sól, pieprz, sok z cytryny, chilli, szczypior) mieszamy i chłodzimy.

Podajemy szaszłyki z domowymi pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidora z cebulką.

komentarze 2

  1. Kwiecień 26
    Odpowiedz

    Ja jestem jak najbardziej ZA:) Chętnie skosztowałabym takich mięsnych szaszłyków, zwłaszcza z pieczonymi ziemniaczkami:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *