Sernik truskawkowy na zimno

Serniki to jedne z naszych ulubionych deserów, a zwłaszcza latem, gdy jest gorąco sprawdzają się te bez pieczenia, lekkie i zimne. W czerwcu jest u mnie mnóstwo okazji do świętowania, moje dzieci mają urodziny… Jest więc wiele okazji do zajadania się słodkościami. Ten sernik jest idealny, lekka pianka, nie tak słodki i ciężki, będzie smakował wszystkim 🙂

Sezon truskawkowy nie trwa niestety długo więc korzystajmy 🙂

Składniki:

Spód:

200g ciastek maślanych

70g masła

50g czekolady gorzkiej

1 łyżka kakao

Masa serowa:

250g twarogu sernikowego

250g serka mascarpone

szklanka cukru

2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego (lub aromat waniliowy/cukier wanilinowy)

galaretka truskawkowa

2 łyżki żelatyny spożywczej

250ml śmietanki 30% do deserów

ok 1/2kg truskawek bez szypułek

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę, spód wykładamy papierem do pieczenia. Masło i czekoladę rozpuszczamy, ciastka dokładnie rozkruszamy  i mieszamy z kakao oraz rozpuszczoną czekoladą z masłem. Taką masą wykładamy spód i boki tortownicy, dokładnie ugniatając masę. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do zamrażarki.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy wraz z żelatyną w 250 ml wrzątku, dokładnie mieszając, by nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia.  3/4 porcji truskawek miksujemy na mus i mieszamy z galaretką.

Twaróg, mascarpone, cukier i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Oddzielnie ubijamy na sztywno schłodzoną wcześniej śmietankę. Dodajemy do niej masę serową, truskawki z galaretką i wszystko miksujemy na gładką masę na niskich obrotach. Na koniec dodajemy pozostałe truskawki pokrojone na mniejsze plasterki i wszystko delikatnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę wylewamy na spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez conajmniej 3 godziny (najlepiej całą noc).

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *