Sernik piernikowy na czekoladowym spodzie

Na temat serników napisałam już bardzo dużo bo lubimy je w różnych wydaniach i smakach.

Na moim świątecznym stole zawsze jest sernik więc i w tym roku będzie.

Ten dzisiejszy  jest w świątecznym klimacie bo ma smak piernika, jest czekolada, konfitura wiśniowa a na wierzchu są pomarańcze.

Cóż tu dużo pisać. Trzeba zrobić bo jest pyszny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Masa serowa:

1 kg sera zmielonego,

6 średnich jajek,

Szklanka cukru,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 opakowanie przyprawy do piernika,

300 g serka mascarpone,

Spód:

1 szklanka płatków owsianych,

Garść orzechów włoskich,

½ kostki masła,

150 g gorzkiej czekolady,

2 łyżki cukru,

Na wierzch sernika:

150 g czekolady gorzkiej

150 g czekolady mlecznej,

Słoik – 200 ml konfitury z wiśni

1 pomarańcza

Wykonanie

Przygotowujemy spód do sernika. Na dno tortownicy z odpinaną obręczą wykładamy papier do pieczenia, zapinamy  obręcz wypuszczając papier poza obręcz.  To zabezpieczy wylewanie się sera z formy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy.

Płatki owsiane,  masło, cukier,  orzechy, rozpuszczoną, wystudzoną  czekoladę  dajemy do malaksera i  mieszamy razem. Taką masę dajemy na spód tortownicy. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy ser zmielony, cukier i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym 2 minuty. Na koniec dodajemy ser mascarpone, mąkę, przyprawę do piernika i  mieszamy wszystko bardzo dokładnie.

Tak przygotowaną  masę serową wlewamy do formy,  wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz.

Wyłączamy piekarnik i studzimy ½  godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy następne ½ godz. Sernik wyjmujemy, studzimy.

Czekolady ( gorzką i mleczną)  rozpuszczamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy.

Na wierzch wystudzonego sernika wykładamy konfiturę wiśniową a następnie wylewamy czekoladę.

Sernik studzimy co najmniej 3 godziny w lodówce – najlepiej całą noc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *