Sałatka z bobu, sera koziego i pomidorków koktajlowych

Upały nie ustępują i nie wiem jak Wy ale ja to głównie zimne napoje, chłodnik i sałaty zajadam. Dobrze, że jest z czego wybierać, jeśli chodzi o sałaty, warzywa.

Prosta ale bardzo smaczna i aromatyczna sałatka z liści musztardowca, rukoli z dodatkiem bobu, sera koziego i pomidorków koktajlowych. Zamiast liści musztardowca możną dodać inną sałatkę ale ukolę proponuję dodać bo ma fajny orzechowy smak i rewelacyjnie komponuje się z pozostałymi dodatkami.

Składniki:

300 g młodego bobu,

100 g sera koziego,

Liście musztardowca, rukoli,

Natka  pietruszki,

Pomidorki koktajlowe,

Pieprz, sól,

2 ząbki czosnku,

Łyżeczka musztardy,

Łyżeczka miodu,

oliwa extra virgin,

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły.

W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, musztardę i miód.

Na półmisku układamy wymyte i wysuszone liście musztardowca i rukoli,  dodajemy bób, ser kozi, pomidorki. Na koniec posypujemy pokrojoną natką.  Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem  i polewamy sosem

Podajemy z grzankami lub zajadamy samą.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *