Roladki z indyka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym

Doskonałe danie na niedzielny obiad. Delikatne mięso z piersi indyka, w które zawijamy  szpinak z serem kozim i suszone pomidory.

Dopełnieniem jest sos z dodatkiem świeżych listków bazylii. Wszystko jest zapieczone w piekarniku.

Szpinak z serem kozim ( lub fetą),  suszone, aromatyczne  pomidory i mięso indyka, czyż to nie brzmi apetycznie   i daje namiastkę lata  ?

Składniki dla 6 osób

filet z indyka – 7  kotletów

1/2 kg świeżego szpinaku,

Suszone pomidory,

2 ząbki czosnku

100 g miękkiego sera koziego lub jeśli  ktoś nie lubi to fety

Sól, pieprz

Wykałaczki,

Parę łyżek maki pszennej,

Sos bazyliowy:

4-5 łyżek  śmietany,

Pęczek świeżej bazylii,

2 łyżki masła,

Sól, pieprz

 Przygotowanie:

Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety o możliwie dużej powierzchni. Kotlety rozbijamy delikatnie na cienkie płaty mięsa tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10min ( aż wyparuje woda z patelni). Dodajemy ser kozi i mieszamy.

Kotlety doprawiamy solą,  pieprzem,  a następnie nakładamy na kotlety szpinak i  pomidora suszonego,  zawijamy w roladki i wykałaczką zabezpieczamy brzegi.

Gotowe roladki  obsypujemy  delikatnie mąką  i podsmażamy lekko  na oleju.

Podsmażone przekładamy do rondla, podlewamy wodą ( ½ szklanki ) i dusimy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Sos. W rondlu podsmażamy na łyżce masła pokrojoną bazylię , dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy a następnie wlewamy do roladek. Całość dusimy około 5 min.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *