Racuchy z mąki ryżowej i bananów

Jeśli szukacie pomysłów na śniadania np. dla dzieci, które idą do szkoły, to zachęcam do robienia takich racuchów. Robi się je dość szybko, co ma znaczenie rano jak wszyscy się spieszymy. Wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i powinno być urozmaicane aby smakowało dzieciom. Moja córka, nawet jako dorosła osoba, jest wielbicielką takich racuchów i widzę, że przygotowuje sobie ( teraz już sama) takie placuszki/racuchy.

Do przygotowania takich racuchów dobre są bardzo dojrzałe banany bo łatwo zrobić z nich tzw. papkę. Nie dodawałam do nich zwykłego cukru tylko troszkę waniliowego dla dodania aromatu bo banany są dość słodkie. Dodałam też lubianą przez mnie mąkę ryżową ale można dodać zwykłą mąkę pszenną. Wyszły lekkie racuchy, które z dodatkiem sezonowych owoców smakują wybornie.

Składniki na około 8-10 placuszków

2 banany bardzo dojrzałe,

5  łyżek mąki ryżowej,

1 jajko,

Łyżeczka cukru waniliowego,

Łyżeczka proszku do pieczenia,

Olej do smażenia,

Jogurt naturalny typu greckiego,

Owoce sezonowe

Wykonanie

Do miski dajemy obrane banany i widelcem rozdrabniamy na miazgę, dodajemy mąkę,  cukier  waniliowy, jajko, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane.

Podajemy z naturalnym jogurtem typu greckiego i sezonowymi owocami.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *