Pulpety ze świeżej makreli, w sosie cytrynowo – koperkowym podane z makaronem ryżowym

Jeśli lubice ryby  to,   takie pulpety ze świeżej  makreli w sosie cytrynowo-koperkowym przypadną wam do smaku.

Odkryłam jakiś czas temu świeże filety z makreli. Parę razy usmażyłam je na maśle, obtaczając je wcześniej w mące i były pyszne. Lubię wędzoną makrelę a teraz polubiłam ją w wersji świeżej.

Pulpety z makreli wyszły pyszne. Zmielona ryba nie ma, w zasadzie ości, więc nadaje się idealnie dla dzieci. Do tego delikatny makaron ryżowy i mamy pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację

dsc_0729

dsc_0724

Składniki:

5-6  średniej wielkości filetów z makreli,

1 jajko,

Sól, pieprz,

Sok z ½ cytryny,

Trochę startej skórki z cytryny,

Małe opakowanie śmietany 18%,

Pęczek koperku,

1 mała cebula,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

2 szklanki wody

Wykonanie

Filety z makreli czyścimy ze skóry, ości. Myjemy i suszymy.

Mielimy rybę w maszynce.  Do  zmielonej  ryby  dodajemy  jajko, sól, pieprz, sok z cytryny i mieszamy.

Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące ryżowej   i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 4 minut .

Do garnka dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pulpety, podlewamy wodą i gotujemy około 10 minut, delikatnie obracając kulki.

Koperek kroimy i dodajemy do pulpetów, dodajemy również startą skórkę z cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze 4 minuty. Na koniec całość zabielamy śmietaną mąką ziemniaczaną , doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

Do tego podajemy makaron ryżowy, papryczkę chlilli i mam pyszne  danie.

dsc_0771 dsc_0737

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *