Polędwica wołowa cygańska

Jest to propozycja dla miłośników krwistej i aromatycznej wołowiny. Wołowina nie potrzebuje specjalnych przypraw, jest dobra w najprostszej wersji – w pieprzem, masłem.

Nie można jej piec długo bo stanie się twarda i gumiasta. Najlepsza jest lekko krwista bo wtedy jest miękka i soczysta. Po upieczeniu trzeba ją przykryć na jakiś czas aby ostygła pod przykryciem i „odpoczęła”.

Można ją jeść jako ciepłe danie do obiadu ale jest również dobra jako wędlina do kanapki.

Ja zrobiłam ją sobie następnego dnia w kanapce z pikantnym sosem chrzanowym, pomidorem, ogórkiem kiszonym i oczywiście z moim chlebem. Było to coś wyjątkowo pysznego.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

600 g polędwicy wołowej cygańskiej,

Grubo mielony pieprz,

Sól,

Łyżka masła,

Kilka igiełek świeżego rozmarynu

Wykonanie

Polędwicę wołową myjemy, suszymy i obtaczamy solidnie w grubo mielonym pieprzu i drobno pokrojonym rozmarynie- mocno przyklepujemy aby pieprz i rozmaryn dobrze połączył się z mięsem.

Następnie , rozgrzewamy dobrze patelnię z olejem rzepakowym i smażymy mięso z dwóch stron – po 4 minuty z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka i wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika 200 stopni. Pieczemy bez przewracania około 10 – 12 minut.

Mięso wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy na około 7 minut aby mięso odpoczęło. Następnie solimy i dajemy masło. Mięso kroimy na plastry i podajemy. Polewamy powstałym sosem. Pycha ..

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

komentarzy 5

  1. TEA
    Kwiecień 13
    Odpowiedz

    Breniu!To jest to czego szukałam.Niby taki prosty i szybki przepis.Pycha,niebo w gębie,smakuje wyśmienicie i tak wygląda jak na fotkach,które zrobiła Twoja córcia Ania.Pierwszy raz zrobiłam ją 2 tygodnie temu,a dzisiaj robię ją po raz drugi …na święta Wielkiejnocy.Kusi mnie jeszcze przepis na schab suszony po litewsku.Dziękuję i pozdrawiam.

  2. TEA
    Kwiecień 13
    Odpowiedz

    Wyśmienite,wyśmienite,wyśmienite.Dziękuję Breniu za super przepis.Ani też dziękuję za super zdjęcia.Naprawdę wygląda tak jak na Twoich fotkach.

  3. Brenia
    Kwiecień 15
    Odpowiedz

    🙂 Wspaniale, że mięso wyszło !! Pozdrawiam 🙂

  4. Józefa
    Listopad 27
    Odpowiedz

    Zrobiłam dwa razy, za każdym mięso miało świetny smak, ale przerosty niestety zepsuły przyjemność jedzenia = zostały ‚do usunięcia z ust’. Przestrzegałam podanych zasad. Jakie błędy popełniam? – niezbyt ufam pochlebcom’

  5. Józefa
    Listopad 27
    Odpowiedz

    Zrobiłam dwa razy, za każdym mięso miało świetny smak, ale przerosty niestety zepsuły przyjemność jedzenia. zostały usunięte z ust. Przestrzegałam podanych zasad. Jakie błędy popełniam. Nie ufam pochlebcom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *