Placki z cukinii z łososiem i sosem chrzanowym oraz o tym jak stajemy się wolni gdy przestajemy się bać.

Myśląc o dzisiejszym wpisie o placuszkach z cukinii, pomyślałam, że podzielę się z wami pewną refleksją, która przyszła do mnie dzisiaj rano. O tym, że biegam od paru lat już wam pisała. I że jest to mój sposób na dobrą kondycję w moim wieku, na radzenie sobie ze stresem, na pozbieranie myśli, spokój … itp. Dzisiaj też wyzbierałam  się po dłuższym przyglądaniu się chmurom na niebie, pobiegać do mojego ulubionego lasu. Jak wyszłam z auta, patrzę a tu takie chmury nadciągają. Stoję chwilę i przyglądam się im i myślę, że chyba trzeba jednak zrezygnować z biegania. W tym momencie wyjeżdża z lasu Człowiek na wózku inwalidzkim i uśmiechając się do mnie mówi:  dzień dobry Pani , w lesie jest super. No i tu pomyślałam sobie: Kobieto czego ty się boisz? deszczu? chmur? Co ci zrobią? No i oczywiście wzięłam nogi za pas i zrobiłam co prawda mniej kilometrów jak zwykle, przez to zastanawianie się 🙂  ale jak biegłam to właśnie miałam ciekawe przemyślenia. Otóż, jak przestajemy się bać  np. tego, że w lesie nas coś złego spotka, a to, że stracimy pracę, a to, że ktoś nas wyśmieje jak coś nie tak powiemy, a to, że nie damy rady z czymś tam, a to ,że strach jechać za granicę, strach wyjść do ludzi, … itd. To nagle stajemy się wolnymi, ciekawymi świata ludźmi.  Świat nie jest już taki straszny, ludzie też a ile  odkrywa się przez to nowych, super ciekawych rzeczy i ludzi. Wolność to piękna sprawa.

A wracając do spraw kulinarnych, to dzisiaj kolejne danie z cyklu: sezonowe warzywa na talerzu. Dzisiaj pyszne placuszki  z cukinii, z dodatkiem koperku, usmażone jak placki ziemniaczane i podane z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym.

 

Składniki dla dwóch osób

1 średnia cukinia,

1 ząbek czosnku,

1 jajko,

Łyżka pokrojonego koperku,

1   łyżka  mąki ziemniaczanej,

Plasterki wędzonego łososia,

2 łyżki chrzanu,

Łyżka gęstej śmietany,

Sól, pieprz,

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

Przystępujemy do przygotowania placuszków.

Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i ścieramy do miski na tarku, na grubych oczkach. Dodajemy soli, mieszamy i zostawiamy aż cukinia puści sok ( będzie to około 10 minut).  Następnie odciskamy z cukinii sok i przekładamy do miski, gdzie dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, mąkę, jajko, koperek i mieszamy wszystko razem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i formujemy placuszki z cukinii; smażymy z każdej strony na złoty kolor, gotowe odkładamy na ręcznik papierowy aby  odsączyć z tłuszczu.

Chrzan mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajmy placuszki z łososiem wędzonym, sosem chrzanowym i skrapiamy sokiem z cytryny.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *