Pikantne śledzie z papryczką chilli i marynowaną papryką

Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie rybne święta. U mnie w domu poza karpiem, pojawia się łosoś i śledzie w wielu postaciach. Dzisiaj mam propozycję na podanie śledzi na pikantnie, z papryczką chilli, papryką marynowaną, wszystko w sosie pomidorowym. Takie śledzie postoją w lodówce kilka dni, możecie je więc przygotować wcześniej i podać gotowe na świąteczny stół.

DSC_0976

Składniki:

3-4 śledzie z bazy śledziowej (przepis)

1 papryczka chilli świeża

1 szklanka gęstego sosu pomidorowego

2 łyżki pikantnego ketchupu

1 cebulka szalotka

3 papryki marynowane

sok z połowy cytryny

pieprz, sól

Wykonanie:

Przygotowane wcześniej śledzie kroimy na mniejsze kawałki np. w paski. Cebulkę kroimy w talarki i lekko solimy, odstawiamy by zmiękła. Papryczkę chili myjemy i kroimy w paseczki nie wyjmując pestek.

Do miski dajemy sos pomidorowy, ketchup, pokrojoną papryczkę chilli i doprawiamy lekko solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo śledzie są dosyć słone. Paprykę marynowaną kroimy w kostkę i dodajemy do sosu pomidorowego, wszystko mieszamy. Cebulkę odcedzamy z wody jeśli puściła sok i dodajemy do sosu.

Na koniec dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy wszystko razem i przekładamy do słoika. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

DSC_0959 DSC_0975

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.