Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami to smak lata i jesieni kiedy mamy dostępne świeże kurki. Ja od jakiegoś czasu mrożę parę porcji kurek więc w zimie mam do różnych potraw.

Pierogi to ulubione danie wielu osób. U mnie wszyscy są wielbicielami pierogów i jak daję hasło, że będę robić, to chętnych jest wielu. Wszyscy jeszcze chcą dostać do domu porcje więc lepię ich mnóstwo.

Pierogi z kurkami powstały przy okazji lepienia ruskich, jako eksperyment pierogowy i muszę powiedzieć, że są znakomite. Następnym razem dodam do topionego masła koperek i tym poleję pierogi. Teraz są jeszcze dostępne kurki więc zachęcam do zrobienia.

Składniki na ciasto;

ok 1  kg mąki,

1  szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

łyżeczka soli

Farsz,

150-200 g kurek świeżych,

2 łyżki masła,

1 mała cebula,

Ząbek czosnku,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kurki czyścimy, płuczemy i dajemy na durszlak do wysuszenia.

Na patelnię  dajemy masło i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy  3 minuty. Następnie dajemy kurki i wyciśnięty czosnek, dusimy około 7 – 10 minut, aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe kroimy drobno i studzimy.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz ( po łyżeczce) i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, wrzucamy na wrzącą wodę pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem.

komentarze 4

  1. Brenia
    Październik 2
    Odpowiedz

    🙂 To prawda, pyszne !

  2. Październik 10
    Odpowiedz

    W tym roku chyba już nie uda mi się kurek nazbierać, ale przepis sobie zapisuję 🙂

  3. Brenia
    Październik 12
    Odpowiedz

    🙂 Koniecznie bo pierogi są pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *