Paszteciki z bobu, cukinii i prażonego słonecznika z karmelizowana czerwoną cebulą

Czas lata, to też czas warzywnych pasztetów, które bardzo lubię. Takie pasztety są bardzo fajnym i smacznym zamiennikiem dla pasztetów z mięsa. Są lekkie i świetnie nadają się do smarowania kanapek do pracy czy też na biwak.

Moje dzisiejsze są w takich małych kokilkach bo łatwiej je zabrać do pracy czy też na wycieczkę / biwak.

Pojawiły się w już polskie cukinie i bób więc   pasztet jest z ich dodatkiem oraz dodatkowo z prażonymi ziarenkami słonecznika. Te ziarenka słonecznika, lekko podprażone dały bardzo ciekawego smaku pasztetowi. Do tego proponuję zrobić karmelizowaną czerwoną cebulę i będzie to idealne połączenie smaków lata.

 

Składniki – na 4 foremki :

300 g bobu,

1 cukinia średniej wielkości,

½ szklanki ziaren słonecznika,

1 mała cebula,

2 jajka,

Sól, pieprz,

Łyżka kurkumy,

½ łyżeczki świeżej, pokrojonej drobno szałwi,

1 liść laurowy,

2 ziarenka zile angielskiego,

2 ząbki czosnku,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

Olej rzepakowy do smażenia

Karmelizowana cebula

Składniki:

250 g cebuli czerwonej,

4 – 6 łyżek octu balsamico,

2 łyżki octu winnego,

Łyżka miodu lub brązowego cukru

Oliwa,

Sól, pieprz,

Przygotowanie:

Przygotowujemy cebulę.

Cebulę obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, miód, ocet balsamiczny, ocet winny   i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przygotowujemy pasztet

Bób gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości ( około 20 minut), odcedzamy dobrze na sitku  i studzimy. Obieramy z łupinek.

Ziarna słonecznika prażymy na patelni.

Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach

Na patelnię dajemy olej ( 3 łyżki),pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy  startą cukinię, prażony słonecznik i dusimy około 5 minut wszystko, mieszając od czasu do czasu.

Do malaksera wkładamy ugotowany bób, podsmażoną cukinię, jajka i blend ujemy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, szałwią. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną  i mieszamy dokładnie.

Foremki  smarujemy olejem, posypujemy otrębami np. owsianymi a następnie wlewamy przygotowaną  masę .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190  stopni około 45 minut  , w  kąpieli wodnej ( pod blachę  z pasztetem  wkładamy pojemnik z wodą).

Podajemy z karmelizowaną czerwoną cebulą.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.