Oponki serowe z ciepłymi malinami

Oponki serowe to szybka wersja popularnych pączków, które w karnawale smażymy. Oponki są o tyle szybsze i prostsze, że robi się je bez drożdży, nie muszą wyrastać, są z tzw. ciasta serowego z dodatkiem sody.

Na warsztatach z Lidlem,  Paweł  Małecki zaproponował do oponek ciepłe maliny i jest to świetny dodatek do takich oponek. Maliny można kupić mrożone i zagotowujemy  je  miodem.

dsc_0586 dsc_0555

Składniki: 

2 ½ szklanki   mąki pszennej

400 g twarogu

Łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki spirytusu (wódki)

1/3 szklanki cukru drobnego

3 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany,

Opakowanie malin,

2 łyżki miodu,

planta lub  olej do smażenia

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę , dodajemy  sodę,  cukier, żółtka, rozdrobniony a najlepiej zmielony twaróg,  śmietanę oraz spirytus (powoduje, że oponki nie chłoną tak tłuszczu). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, podsypując  stolnicę mąką.

Następnie ciasto  rozwałkowujemy na grubość ok 1,5cm.

Szklanką o średnicy ok 7-8cm wycinamy koła, w środku wycinamy mniejsze kółko kieliszkiem.

Tłuszcz rozgrzewamy w woku lub garnku i smażymy oponki z obu stron po ok. 2-3  minuty, partiami po 4-5 sztuk – w zależności ile nam się zmieści w naczyniu.

Na talerzu rozkładamy ręcznik papierowy i usmażone oponki układamy na nim by odsączyć nieco tłuszcz.

Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

Maliny zagotowujemy z miodem i maczamy oponki w ciepłych malinach.

dsc_0587 dsc_0548

komentarzy 6

  1. Brenia
    Styczeń 19
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję Aniu 🙂 Były i cudne i pyszne !

  2. Kasia
    Styczeń 20
    Odpowiedz

    Mozna zamiast kwasnej smietany dac jogurt grecki ?

  3. Brenia
    Styczeń 22
    Odpowiedz

    Tak, jak najbardziej …

  4. Brenia
    Styczeń 22
    Odpowiedz

    Tak, jak najbardziej …można dodać jogurt grecki !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *