Naleśniki cynamonowe z konfiturą jabłkowo-dyniową

Naleśniki można robić na różne sposoby. Są bardzo dobre na śniadanie, obiad jak też na kolację. Mogą być  w wersji na słodko lub wytrawne;  z mąki pszennej, ryżowej, gryczanej…. Wszystkie są dobre. Nie wiem czy jest jeszcze takie danie, które można robić na tyle sposobów jak naleśniki. U mnie bardzo często goszczą i to w wersji na słodko jak też wytrawne.

Dzisiaj mam dla Was propozycję na naleśniki cynamonowe. Bardzo aromatyczne, delikatne, z konfiturą z jabłek i dyni w aromacie pomarańczowym. Wystarczy dodać do ciasta cynamon aby naleśniki nabrały przepysznego smaku i aromatu. Na śniadanie, w jesienny zimny poranek idealne. Konfiturę można zrobić z większej ilości produktów i zamknąć w słoiczki i pasteryzować.

 

Składniki na 4 porcje

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej,

1/3 szklanki  gazowanej  wody,

1/3 szklanki mleka,

2 jajka,

2 łyżeczki cynamonu,

Szczypta soli

Konfitura jabłkowo-dyniowa

4 jabłka,

½ kg dyni,

3 łyżki miodu,

½ szklanki soku z pomarańczy,

Troszkę skórki z pomarańczy,

Parę goździków,

Kardamon,

1 ½ łyżki masła,

Wykonanie:

Przygotowujemy naleśniki.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, gazowaną  wodę, mleko, sól, cynamon, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lejącej  śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Następnie na patelni smażymy  cienkie naleśniki.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dynię obieramy i kroimy też na małe kawałki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i dynię – mieszamy i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Po około 5 minutach dodajemy jabłka, sok z pomarańczy, skórkę, goździki, kardamon i gotujemy jeszcze około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Na każdy naleśnik nakładamy konfiturę i zajadamy.

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *