Mus z łososia z serkiem mascarpone w grillowanej cukinii

Święta za nami ale przed nami Sylwester i karnawał więc przydadzą się różne smaczne dania na imprezy.

Pamiętam, jak byłam dzieckiem, moi rodzice bardzo często chodzili na takie imprezy karnawałowe, do znajomych, na oficjalne przyjęcia itp. Jak wybierali się na domową imprezę, to mama szykowała różne przystawki do zabrania do znajomych. Najczęściej były to tzw. nóżki czyli galareta wieprzowa albo flaczki a tato szykował tradycyjnie tatara, którego robił najlepszego.

Teraz domowe imprezy też są popularne więc podsyłam Wam pomysł na mus z pieczonego łososia, zblednowanego z serkiem mascarpone. Do tego dodajemy do smaku sok z cytryny, sól, pieprz i na koniec żelatynę. Formę na keks lub inną np. w kształcie ryby, jeśli macie, obkładamy grillowanymi plastrami cukinii, do tego dajemy mus z łososia i zostawiamy w lodówce do stężenia. Podajemy z sosem chrzanowym. Lekka ale bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka na imprezę.

Składniki:

filet z łososia bez skóry i ości – około 500 g

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1 cytryna,

2 gałązki koperku,

150 g serka mascarpone,

łyżka oliwy,

1 mała cukinia,

żelatyna

Sos chrzanowy:

100 ml jogurtu naturalnego typu greckiego,

3 łyżki chrzanu,

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Łososia myjemy, suszymy, posypujemy solą, pieprzem. Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy solidnie wrzątkiem

Do naczynia żaroodpornego wkładamy filet łososia, na który układamy po plasterku cytryny, polewamy oliwą. Całość przykrywamy – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

Jak łosoś się piecze, cukinię kroimy w długie cienkie plastry i grillujemy.

Gotowego i schłodzonego łososia dajemy do blendera, dodajemy serek mascarpone, sól, pieprz, sok z cytryny i blendujemy. Dodajemy żelatynę, przygotowaną zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeśli żelatyna jest rozpuszczana w gorącej wodzie, to po dokładnym wymieszaniu i schłodzeniu, dodajemy do łososia, mieszamy.

W formie układamy plastry cukinii i na to dajemy mus z łososia. Dajemy do lodówki aby całość dobrze stężała. Podajemy pokrojone w plastry z sosem chrzanowym.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *