Czekoladowe serduszka w aromacie pomarańczy

Kruche ciasteczka  w kształcie serca, mocno czekoladowe z lekkim aromatem pomarańczy. Idealne jako prezent  lub na świąteczny stół. Jeśli lubicie dawać prezenty zrobione, upieczone w domu, to takie ciasteczka będą idealne. Będą również dobre na inne okazje, nie koniecznie świąteczne, do schrupania w pracy, szkole. Połączenie czekolady z aromatem pomarańczy to dobry i smaczny duet.

Jeśli nie macie jeszcze zaplanowanych słodkości na święta, to zachęcam do zrobienia takich czekoladowych. Zamiast masła dodałam do nich serek mascarpone, który jest sam w sobie dość tłusty. Wyszły fajne i aromatyczne ciasteczka do kawy lub herbaty. Mają też tą zaletę, że są szybkie i proste do zrobienia.

Składniki

30 dag mąki pszennej,

Tabliczka gorzkiej czekolady,

150 g serka mascarpone,

3 żółtka,

2 łyżki cukru trzcinowego,

Starta skórka z pomarańczy,

Wykonanie

W garnku roztapiamy, na małym ogniu czekoladę z 2 łyżkami mleka, po roztopieniu studzimy. Następnie mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone.

Na stolnicę przesiewamy mąkę,  dodajemy żółtka, cukier, masę czekoladową, startą skórkę z 1 pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wycinamy serduszka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 – 20 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.