Mini Pavlove z musem rabarbarowym i bitą śmietaną

Rabarbar jest dla mnie zwiastunem wiosny i wiosennych roślin, więc gdy tylko pojawił się w gospodarstwie Majlertów nie mogłam się powstrzymać, by go nie kupić. Od razu w głowie pojawił mi się pomysł na taki wiosenny deser z rabarbarem.

Słodkie bezy z dodatkiem kwaśnego musu skomponowały się wyśmienicie.

 

W moim ulubionym gospodarstwie pojawia się coraz więcej wiosennych warzyw i owoców – są już szparagi, cebula dymka, szpinak i wiele ziół. Możecie się więc spodziewać, że na blogu będzie teraz wiosennie i zielono. 🙂

 DSC_1181

Składniki: (na około 10 sztuk)

6 białek,

250 g cukru,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

300 ml  śmietanki kremówki 30%

2 czubate łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietanfixu

Mus rabarbarowy:

Około 300 g rabarbaru,

2 łyżki brązowego cukru,

Łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Przygotowujemy blachę do pieczenia – dużą z piekarnika. Na blaszce  rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe Pavlowy – dajemy po 2 łyżki ubitych białek i formujemy łyżką, podciągając do góry .  Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C.  Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy  bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną. Takie  bezy  dobrze jest przygotować wcześniej.

Przygotowujemy mus z rabarbaru.

Rabarbar myjemy i czyścimy z skóry. Kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i na małym ogniu gotujemy około 20 minut. Studzimy.

Bitą śmietanę ubijamy aż będzie puszysta i następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz  cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna.

 Bezy  wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy: bitą śmietanę, mus z rabarbaru i na koniec możemy posypać owocami granatu.

Przed podaniem umieszczamy bezy na godzinę w lodówce.

 DSC_1196 DSC_1179

komentarze 4

  1. Zofia
    Kwiecień 25
    Odpowiedz

    Uwielbiam bezy pod każdą postacią , z rabarbarem jeszcze nie próbowałam więc pomysł na długi weekend już jest. Pozdrawiam.

  2. Brenia
    Kwiecień 25
    Odpowiedz

    🙂 polecam bo kwaśny rabarbar do słodkich bezików jest rewelacyjny. Pozdrawiam !

  3. Alina
    Maj 3
    Odpowiedz

    Rzeczywiście rewelacyjne połączenie smaków!Bezy zrobione i już nie ma po nich śladu,Dzięki Breniu za kolejny pyszny przepis!

  4. Brenia
    Maj 4
    Odpowiedz

    cieszę się, że smakowały 🙂 ja też dziękuję i pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *