Łosoś z patelni z cukinią, sosem Ajvar i suszonymi pomidorami

Szybki, zrobiony w jednym naczyniu łosoś to moja propozycja dla wszystkich miłośników łososia.

Pomysł na niego przyszedł sam. Jak nie miałam dużo czasu na przygotowanie obiadu a miałam filet z łososi w lodówce, pomyślałam o szybkim i najlepiej jednogarnkowym daniu. Jak otworzyłam lodówkę, pomysł przyszedł sam, z chwili na chwilę lepszy.

Wyszedł pyszny, szybki łosoś z warzywami i sosem Zachęcam, spróbujcie 🙂

DSC_0535

Składniki

Filet z łososia – około 600 g

1 mała cukinia,

4 łyżki pikantnego sosu Ajvar,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Około 5 suszonych pomidorów,

Sól, pieprz,

Sok z ½ cytryny

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy na mniejsze kawałki.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę również obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i dajmy filety z łososia, plasterki cukinii, cebulę, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Na filety dajemy po 2 łyżki pikantnego sosu Ajvar i smażymy . Następnie obracamy odrębnie – dość delikatnie. Cukinię z innymi warzywami dusimy razem z łososiem. Na koniec dodajemy suszone pomidory pokrojone w małe paski i delikatnie mieszamy.

Wszystko razem powinno się smażyć około 20-25 minut na średnim ogniu.

 DSC_0517

komentarze 2

  1. Paweł
    Sierpień 8
    Odpowiedz

    Rewelacja. Polecam.
    Sugeruję tylko dodanie wina do duszenia i wrzucenie pomidorów juz na poczatku.

  2. Brenia
    Sierpień 9
    Odpowiedz

    Dziękuję, nastepnym razem zrobię z dodatkiem wina 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *