Łosoś w sosie śmietanowo-bazyliowym

Łosoś w tej wersji stał się ostatnio naszym ulubionym. Bazylia ze śmietaną świetnie się komponuje ze smakiem ryby. Aromat w trakcie pieczenia jest fajnie ziołowy – bazyliowy i przenosi nas w ciepłe klimaty. Ryba jest prosta i szybka w przygotowaniu i nie ma wielkiego bałaganu w trakcie jej przygotowywania.

DSC_0520

Składniki

500 g filetów łososia

1,5 łyżeczki pieprzu białego

1 łyżeczki soli,

sok z jednej cytryny,

1 małe opakowanie śmietany 12%,

Mały pęczek bazylii,

Łyżka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego układamy kawałki  łososia. Polewamy oliwą, przykrywamy i pieczemy około 10 minut.

W miseczce mieszamy śmietanę, sól, pieprz,  bazylię świeżą drobno pokrojoną i suszoną. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy łososia. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawiamy piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy np. z ryżem i zielona sałatką.

 DSC_0554 DSC_0534-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.