Łódeczki z cykorii z twarogowymi dodatkami

Cykoria to roślina zimowa, najlepsza jest o tej porze roku. Teraz kiedy mamy mało wartościowych warzyw, spokojnie możemy sięgać do cykorii.

Warto sięgać po nią bo zawiera mnóstwo cennych składników : sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę B1, B2, C, kwas foliowy. Ma lekką goryczkę, którą zawdzięcza  laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt,  wspomagają wątrobę i usprawniają działanie nerek.

Jak widzicie cykoria to dobra i zdrowa roślina, idealna na tą porę roku.  Można z niej robić sałatki, na ciepło przygotowywać.

U mnie dzisiaj propozycja na łódeczki z cykorii z dodatkiem aromatycznego twarogu.

W lodówce lubię mieć pesto z różnymi dodatkami bo jest rewelacyjnym dodatkiem do sałat, makaronów, do smarowania chleba itp. Tym razem zrobiłam proste ale bardzo smaczne pasty z dodatkiem pesto bazyliowego i z suszonych pomidorów i pieczonej papryki. Taka przekąska będzie dobra na imprezę, na śniadanie, do zabrania do pracy.

Składniki

200 g twarogu,

2-3 cykorie,

Pesto bazyliowe:

1/4 szklanki orzeszków pini – lekko sprażonych na suchej patelni,

Pęczek liści bazylii

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki świeżo startego parmezanu

Około ½  szklanki oliwy extra vergine 

czarny pieprz,

Pesto z suszonych pomidorów i papryki

1/4 szklanki migdałów – najlepiej płatków

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli,

Świeżo mielony pieprz,

1 pieczona papryka,

Słoiczek suszonych pomidorów,

1/4 szklanki świeżo startego parmezanu

Około  1/3  szklanki oliwy extra vergine,

Trochę oliwy z suszonych pomidorów 

Przygotowanie:

Pesto bazyliowe. Do miseczki blendera wkładamy  liście bazylii, obrany czosnek, orzeszki oraz sól, wlewamy trochę oliwy. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy oliwę, aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

Pesto z papryki i suszonych pomidorów. Do miseczki blendera wkładamy   obrany czosnek, migdały, suszone pomidory, pieczoną paprykę  oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, olej z suszonych pomidorów  aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem, chilli w proszku i mieszamy.

Pesto możemy przygotować wcześniej i przechowywać z słoiczku w lodówce.

Twaróg dzielimy na dwie części, przekładamy do misek i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do jednego pesto z bazylii a do drugiego pesto pomidorowe. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.

Cykorię myjemy, suszymy i odrywamy delikatnie kawałki w kształcie łódeczek. Układamy na talerzu i napełniamy je pastami twarogowymi. Podajemy z różnymi dodatkami.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *