Lemoniada z imbirem, bazylią i kurkumą – idealna na upalne dni

Ta lemoniada to idealny napój na upalne dni, których u nas ostatnio nie brakuje. Podstawą jest syrop z miodu, imbiru, liści bazylii i kurkumy. Potem dodajemy do niego wodę lekko gazowaną – ja taką lubię, sok z cytryny, kostki lodu i mamy naprawdę coś pysznego i orzeźwiającego na upały.

Składniki

2 łyżki miodu,

Około 1 cm korzeń imbiru,

½ łyżeczki kurkumy,

Sok z 1 cytryny,

1/3 szklanki wody,

Kostki lodu,

Parę listków świeżej bazylii,

Parę listków świeżej mięty

Wykonanie

Przygotowujemy syrop.

W garnku, na małym ogniu podgrzewamy  miód, następnie dodajemy wodę, starty na drobnych oczkach imbir, kurkumę, 4 listki bazylii i gotujemy około 10 minut. Gotowy odstawiamy do wystygnięcia

Cytrynę myjemy i  wyciskamy sok. Gotowy syrop zalewamy wodą lekko gazowaną lub niegazowaną , dodajemy sok z cytryny, 3-4 listki bazylii, 3 listki mięty, kostki lodu, mieszamy i mamy pyszną lemoniadę na upalne dni.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.