Łazanki z młodej kapusty

Szybkie i proste polskie danie czyli łazanki. Dzisiaj z młodą kapustą bo teraz jest ona najlepsza.

Jeśli lubicie polskie dania to takie łazanki z młodej kapusty z pewnością przypadną Wam do smaku. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania a ja dodatkowo lubię jak jest ona trochę chrupiąca, nie rozgotowana – gotuję około 15 minut. Przygotowanie takich łazanek nie jest więc czasochłonne i nie wymaga długiego czasu.

Do łazanek dodałam plasterki smażonego boczku i marchewkę.

Pyszna polska klasyka w najlepszym wydaniu.

 DSC_0728

Składniki

1 główka młodej, małej kapusty białej, lub ½ większej,

5 grubszych plastrów  boczku wędzonego/gotowanego,

1 cebula,

2 łyżki masła,

Makaron typu łazanki,

1 marchewka,

Sól, pieprz,

Łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie

Kapustę kroimy/szatkujemy na małe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą   i gotujemy do miękkości – około 15 minut. Młodą kapustnie trzeba gotować zbyt długo.

Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, studzimy a następnie mocno wyciskamy z wody. Wyciśniętą  kapustę kroimy  na jeszcze mniejsze kawałki.

Makaron łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i  odcedzamy. Ja dodatkowo po odcedzeniu polewam odrobiną oleju i potrząsam druszlakiem, to wtedy makaron nie zlepia się tak.

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, pokrojony w kostkę boczek i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu.  Do tak podsmażonej mieszanki dodajemy makaron, kapustę , doprawiamy solą,  pieprzem, sosem sojowym i dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę ( 3 minuty).

 DSC_0720 DSC_0726

komentarze 2

  1. Brenia
    Czerwiec 9
    Odpowiedz

    🙂 to trzeba zrobić 😉 Pozdrawiam Aniu !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *