Kruche ciasto z malinami i budyniem

Pyszne, letnie ciasto pełne owoców. Kruche ciasto, maliny i budyń. Tego zestawu nikomu nie muszę przedstawiać, a to co powstaje po ich połączeniu to po prostu pychota. Ciasto jest lekkie, niezbyt słodkie.. po prostu wypróbujcie go 🙂 Dla tych, którzy lubią maliny to letni ‚must have’!

Składniki:

Ciasto:

300g mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 jajko

200g masła (zimnego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa:

80g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania)

750ml mleka

5 łyżek cukru

500g malin

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Formę na ciasto (prostokątna lub okrągła) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na stolnicę wykładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz jajka, masło kroimy na mniejsze kawałki. Za pomocą noża mieszamy składniki, aż powstanie kruszonka (drobne kawałki). Dodajemy jajko i mieszamy wszystko aż do powstania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulę, którą dzielimy na dwie części. Jedną połową wykładamy spód blachy ugniatając ciasto palcami by było cienko rozłożone. Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażarki.

Gotujemy budyń. W 1 szklance mleka rozrabiamy proszek, resztę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy razem z cukrem. Jak mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń zagotować i odstawić z ognia.

Maliny płuczemy, osuszamy i mieszamy z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Wykładamy je na blachę, a następnie wylewamy na nie masę budyniową. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, na dużych oczkach ścieramy je na wierzch budyniu tworząc kruszonkę.

 

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *