Krewetki królewskie na roladkach z cukinii nadziewanych guacamole

Przekąska z aromatycznych krewetek, roladek z cukinii nadziewanych guacamole to moja propozycja dla miłośników dań z krewetkami. Za chwilę Andrzejki więc taka kolorowa i pyszna przekąska z pewnością będzie idealna na takie przyjęcie.

Krewetki zamarynowałam wcześniej w zaprawie z oliwy, soku z cytryny, startego imbiru, czosnku. Potem je udusiłam dość krótko na maśle z dodatkiem białego wina. Coś pysznego.

Cukinię, pokrojoną w cienkie plastry grillowałam a następnie nadziałam pikantnym guacamole. Na każdą roladkę położyłam krewetkę i polałam je aromatycznym  sosem pozostałym z duszenia krewetek. Koniecznie to zróbcie, nie zapomnijcie o tym bo ten sos jest przepyszny, aromatyczny i idealnie dopełnia smaku całości. Do tego wystarczy prosta sałatka i mamy pyszne danie na imprezę i nie tylko.

 

Składniki:

Około 300 g krewetek królewskich,

Imbir, około 2 cm,

2 łyżki masła,

4 ząbki czosnku,

Oliwa,

½ szklanki białego wina,

Sok z 1 cytryny,

Sól, pieprz,

1 średniej wielkości cukinia

Awokado,

Pomidor,

Sok z limonki,

Papryczka chilli,

1 cebula szalotka, oliwa,

Sałatka/roszponka,

Pestki granatu

Wykonanie

Krewetki królewskie myjemy i czyścimy  ze skorupek. Zalewamy je zaprawą z soku  z ½ cytryny, oliwy, wyciśniętego ząbka czosnku, startego imbiru,  soli i pieprzu.

Cukinię kroimy na cienkie, długie plastry i grillujemy na patelni grillowej.

Przygotowujemy guacamole z pomidorem: Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojone w paski chilli, wyciśnięty czosnek, sok z limonki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oliwę, pokrojony w kostkę pomidor i mieszamy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem.

W każdy plaster grillowanej cukinii zawijamy guacamole i formujemy roladkę. Tak robimy ze wszystkimi cukiniami. Następnie układamy je na talerzu, doprawiamy solą, pieprzem.

Na patelnię dajemy masło i trochę oliwy, dobrze podgrzewamy, dodajemy krewetki i dusimy 2 minuty i podlewamy winem, ponownie dusimy je 3  minuty, nie za długo. Każdą krewetkę układamy na roladce z cukinii i polewamy sosem z duszenia krewetek.

Dodajemy sałatkę/roszponkę doprawioną sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oliwą i posypujemy  pestkami granatu.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *