Kremowa zupa z cukinii, dyni z kluseczkami z polenty

Pyszna, rozgrzewająca i lekko pikantna zupa na zimowe chłody. Nie wiem jak Wy ale ja kocham zupy i to w różnym wydaniu. Robię je głównie na wywarze z jarzyn co powoduje, że są lekkie. Nic tak nie rozgrzewa z zimie jak gorąca, aromatyczna zupa.

Dzisiejsza propozycja to zupa kremowa z dyni, cukinii z dodatkiem kluseczek z polenty. Dodałam do niej imbir i trochę pikantnej chilli i było to coś wyjątkowo pysznego. Polenta jest dobra jako dodatek do różnych potraw, do tej zupy była rewelacyjna. Dodanie parmezanu dodało je wyjątkowego smaku.

Dynie i cukinie dostępne są w sklepach więc zachęcam do zrobienia takiej pysznej, rozgrzewającej zupy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 średnia cukinia,

1 kg dyni,

2 litry bulionu warzywnego,

2 ząbki czosnku,

2 ziemniaki,

1 duża cebula

Łyżka startego imbiru

oliwa z oliwek

sól, pieprz, szczypta chilli

Kluseczki z polenty

2 szklanki wody

1  szklanka  kaszy kukurydzianej,

Sól,

2 łyżki masła,

3 łyżki tartego parmezanu,

Wykonanie:

Wcześniej przygotowujemy polentę. W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć  dodajemy kaszę, mieszając energicznie trzepaczką aby kasza dobrze się rozpuściła. Zmniejszamy ogień i  gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser i całość dokładnie mieszamy. Naczynie płaskie smarujemy masłem i przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia. Po  godzinie  masa powinna być dobrze zastygnięta i zwarta  więc kroimy ją na małe prostokąty.

Zupa

Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw. W garnku gotujemy wodę z warzywami ( 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, por)

Dynię obieramy, czyścimy z pestek i kroimy na kwadraty. Cukinie myjemy i kroimy w kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i też kroimy w kawałki.

Do garnka kroimy  cebulę, czosnek i podsmażamy na  oliwie. Dodajemy  pokrojone w kostkę cukinie, dynię,  ziemniaka, stary imbir. Podsmażamy  wszystko około 5 minut ( mieszając dość często) i dodajemy bulion. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i miksujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta ( jak typowy krem) więc należy dodać trochę bulionu.

Podajemy zupę z kluseczkami z polenty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.