Kotlety z cukinii i cieciorki z ziołami

Kocham lato za bogactwo warzyw i owoców. Mięso w mojej diecie pojawia się rzadko, lubię więc urozmaicać sobie posiłki. Te kotlety z cukinii i cieciorki są bardzo pożywne i spokojnie mogą robić za lunch w pracy, obiad lub sycącą kolację.

 

Składniki na 4 porcje: 

Szklanka ugotowanej cieciorki,

1 jajko,

2 łyżki mąki ryżowej,

1 mała cukinia,

Ząbek czosnku,

Natka pietruszki,

1 cebula,

olej do smażenia,

sól, pieprz, szczypta chilli w proszku,

½ łyżeczki tymianku świeżego lub mielonego

siemię lniane i mąka kukurydziana  do panierki

Wykonanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Zostawiamy chwilę aż puści wodę i odcedzamy.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Ugotowaną cieciorkę rozdrabniamy w blenderze.

Do miski dajemy cukinię, cieciorkę, jajko, sól, pieprz, chilli, wyciśnięty czosnek, cebulę, pokrojoną drobno natkę i tymianek, łyżkę mąki ryżowej i mieszamy wszystko. Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy  siemieniu lnianym z mąką kukurydzianą  i  smażymy na rozgrzanym oleju,  na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Podajemy np. z ogórkami małosolnymi.

komentarze 4

  1. An etka
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Breniu, czy można użyć innej mąki?

  2. Brenia
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Tak, ziemniaczanej, pszennej, kukurydzianej….

  3. An etka
    Czerwiec 22
    Odpowiedz

    Dziękuję Breniu :).

  4. Zofia
    Czerwiec 23
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie jarskie kotleciki. Muszę koniecznie wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *