Kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjne, polskie danie, nie wymagające ani dużo czasu na przygotowanie ani specjalnych umiejętności aby je zrobić. Mają też tą zaletę, że są bezglutenowe bo robi się je z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Do zrobienia klusek, można  wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki.

Są rewelacyjne z podsmażaną cebulką z boczkiem ale też jako dodatek do gulaszu. Jak zostaną na następny dzień można je podsmażyć  i zjeść z kefirem lub kwaśnym mlekiem.

Jeśli lubicie kluski w różnym wydaniu, to kluski śląskie będą idealne.

Składniki

Około 500 g ugotowanych ziemniaków,

1 jajko,

Sól,

Mąka ziemniaczana

Wykonanie

Ziemniaki obieramy, gotujemy i zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu tłuczemy dokładnie. Zostawiamy do ostygnięcia i odparowania.  Następnie ziemniaki układamy na dużym talerzu, przyklepujemy i ¼ ziemniaków wyjmujemy z talerza. Na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby zajęła miejsce ziemniaków. Dodajemy jajko, sól, wyjętą mąkę i wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, palcem robimy wgłębienie i odstawiamy na stolnicy. Tak robimy z resztą ciasta.

Wodę gotujemy z solą i jak zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na minimum, dajemy kluski i gotujemy na tak wolnym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i w ten sam sposób  gotujemy następną partię.

komentarze 3

  1. Listopad 9
    Odpowiedz

    Mmm… Pychotka 😉 u mnie w każdą niedzielę tradycyjny śląski obiad 🙂 mnie mama nauczyła tedmgo dzielenia tak, że rysuje palcem krzyż na uklepanych ziemniaczkach i wyjmuję jedną część (tak 1/4 ) i w to miejsce wsypuję mąkę. Jak bylam mala dziewczynką to myslalam ze to jakis rytuał 😀 teraz „kulam” kluski ze swoimi synami 😉

  2. Brenia
    Listopad 14
    Odpowiedz

    🙂 Kluski śląskie są rewelacyjnym dodatkiem do gulaszu i nie tylko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *