Jajka faszerowane chrzanem japońskim wasabi i rzodkiewką

Skoro przed nami Święta jajeczne to dzisiaj kolejna propozycja na stół wielkanocny czyli jajka faszerowane. Tym razem mam dla was ciekawy dodatek i jednocześnie  połączenie smaków trochę egzotycznych z polskimi.

Wasabi to chrzan japoński, najczęściej stosowany jako dodatek do sushi. Lubię polski chrzan i polubiłam też ten japoński. Zrobiłam ciekawą mieszankę z żółtek, wasabi, majonezu i rzodkiewek. Wyszła  pasta o wyrazistym smaku, która rewelacyjnie komponowała się smakowo i nie tylko z białkami. Ja dodałam płaską łyżkę wasabi ale to jest uzależnione od tego jak pikantne lubimy potrawy więc można dodać jeszcze więcej lub mniej – trzeba próbować.

DSC_0915

Składniki

6 jajek,

1   łyżka majonezu,

Płaska łyżka wasabi,

Rzodkiewki,

Sól,

Świeżo zmielony pieprz,

Wykonanie

Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 10 minut).

Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miski i rozdrabniamy widelcem.

Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy ze 3-4 sztuki do dekoracji.

Następnie dodajemy do jajek wasabi, majonez i pokrojone rzodkiewki- mieszamy wszystko.

Białka układamy na talerzu i faszerujemy je mieszanką z wasabi.

Można do tego podać kiełki lub inną zieleninę.

 DSC_0929 DSC_0928

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.