Indyk pieczony w całości

 

Kiedyś pieczenie indyka wydawało mi się  bardzo skomplikowaną czynnością. Trochę tak jak z pieczeniem kaczki czy gęsi.

Mięso indyka jest dość suche więc zastanawiałam się jak to zrobić żeby upiec takiego np. 5 kilogramowego indyka w całości, żeby miał chrupiącą skórkę a mięso było soczyste. Metodą prób i błędów znalazłam w końcu sposób na to aby indyk był taki jak myślałam.

Po pierwsze ważne jest  dość solidne namaszczenie indyka ( ja dałam masło). Może być, zamiast masła oliwa ale smak masła w połączeniu z mięsem indyka jest znakomite. Nie trzeba doprawiać mięsa  specjalnymi przyprawami, ziołami, owocami bo w takiej prostej wersji jest naprawdę pyszny.

Po drugie pieczenie mięsa w miarę niskiej temperaturze ale dość długo daje dobry efekt bo mięso nie wysusza się tak jak przy wysokiej temperaturze.

I po trzecie częste podlewanie najpierw roztopionym masłem a następnie sosem z pieczenia.

Jeśli planujecie jakąś dużą imprezę rodzinną to taki indyk będzie idealny  na obiad. Do tego pieczone ziemniaki i wiosenna sałatka z pomidorami, ogórkiem, cebulką…. Mniam

 

Składniki:

Cały indyk – około 5 kg,

4 ząbki czosnku,

250 g masła,

Sól, pieprz.

Wykonanie

Indyka myjemy i suszymy dość dokładnie.

Mieszamy sól, pieprz i wyciśnięty czosnek a następnie nacieramy dokładnie mięso taką mieszanką. Delikatnie nacinamy z boku indyka skórę i wkładamy pod nią plasterki zimnego masła – okładamy pod skórą prawie całego indyka.  Tak samo  robimy z wierzchem indyka – okładamy plasterkami masła. Resztę masła roztapiamy.

Wstawiamy na blachę, podlewamy wodą blachę ( szklanka)  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 4-5 godzin. Po około 40 minutach  podlewamy indyka roztopionym masłem i dalej pieczemy. W następnym czasie podlewamy dość często indyka sosem maślanym powstałym przy pieczeniu na blasze. Gdyby było mało, to dajemy jeszcze masło.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *