Grzanki z karmelizowną cebulą, gorgonzolą i octem balsamico

Pyszna i szybka do przygotowania przekąska. Jadłam takie grzanki u mojej koleżanki Małgosi i od razu Jej powiedziałam, że podzielę się przepisem na nie z Wami. Są wyśmienite.

Cebula jest duszona w ziołach z miodem ( Małgosia dała brązowy cukier), octem balsamico i gorgonzolą a następnie podana z aromatycznymi i chrupiącymi grzankami.

Jeśli spodziewacie się gości i chcecie mieć coś na tzw. ząb do podania na ciepło to takie grzanki będą idealne. Zrobiłam je już moim gościom i byli zachwyceni. Znikały w tempie ekspresowym.

DSC_1212

Składniki:

250 g cebuli szalotki,

4 – 6 łyżek octu balsamico,

Łyżka miodu lub brązowego cukru

Oliwa, łyżka masła,

150 g sera gorgonzola,

Listki świeżego tymianku,

2 liście laurowe,

Sól, pieprz,

Grzanki:

1 bagietka średniej wielkości,

3 łyżki oliwy,

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę, liście laurowe, tymianek, miód, ocet balsamiczny   i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy kawałki sera gorgonzola i dusimy do czasu rozpuszczenia się sera.

W między czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromeczki i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy oliwę z wyciśniętym czosnkiem i smarujemy każdą kromeczkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż bagietki będą lekko przyrumienione i chrupiące.

Wyjmujemy grzanki i na każdą nakładamy podsmażoną cebulę. Można posypać jeszcze świeżym tymiankiem.

 DSC_1209 DSC_1231

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *