Gruszki zapiekane z serem gorgonzola, tymiankiem i orzechami włoskimi

Proste, pyszne, sezonowe danie na przekąskę dla gości. Gruszki teraz są dostępne w dużej ilości i różnych odmianach. Moje ulubione, to konferencja, najlepiej twarde i soczyste. Gruszki mają tą zaletę, że świetnie nadają się do dań na słodko jak też do dań wytrawnych.

Gruszki bardzo dobrze komponują się smakowo z serami pleśniowymi. Przygotowuje się je bardzo szybko  a smakują wybornie, szczególnie z czerwonym wytrawnym winem.  Ja dodałam do wypieczonych już  gruszek sprażone orzechy włoskie, które dopełniły smak całości.

Składniki:

4-5 gruszek – np. konferencje

100g sera gorgonzola,

Garść orzechów włoskich,

Świeże liście tymianku,

Oliwa,,

Sól, pieprz

Wykonanie

Gruszki myjemy, przekrawamy na dwie części, wydrążamy część z pestkami. Przekładamy gotowe gruszki do naczynia żaroodpornego. Ser gorgonzola dzielimy na małe kawałki i dajemy do wydrążonej części gruszek. Posypujemy tymiankiem, polewamy delikatnie oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Orzechy włoskie lekko prażymy na patelni.

Gotowe, gorące posypujemy orzechami włoskimi, świeżym tymiankiem i podajemy z grzankami.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *