Dynia pieczona na pikantnie z faszerowaną kurkami cukinią

Bardzo jesienne,   bardzo  kolorowe i smaczne danie dla miłośników dań bez mięsa. Dynia, cukinia, kurki i mamy lekkie danie na obiad.

Jak nastają jesienne, szare dni, lubię przygotowywać kolorowe dania, które poprawiają humor i są lekkie  i smaczne. Dynia Futsu Black jest bardzo dobra do pieczenia i  ma ciekawy wygląd. Lubię, o tej porze roku chodzić do Gospodarstwa Państwa Majlertów bo na podwórzu, przed sklepem jest mnóstwo dyń, w różnych odmianach. Wygląd to trochę jak w bajce, jest bardzo kolorowo.

Składniki

Dynia Futsu Black– około 1 kg,

2-3  nieduże cukinie,

150 g kurek,

1 cebula,

2 łyżki masła,

Szczypta chilli w proszku,

100 sera mozarella,

Łyżka świeżego, posiekanego koperku,

Tymianek,

Mały gęsty jogurt naturalny typu greckiego,

Ząbek czosnku,

Łyżka soku z cytryny,

Olej do smażenia

Wykonanie

Kurki czyścimy i smażymy na patelni, na maśle z cebulką pokrojoną w drobną kostkę.  Na koniec dodajemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem.

Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, kroimy na mniejsze kawałki , układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i  posypujemy grubą solą, tymiankiem, pieprzem, papryczką  chilli  – ilość chilli uzależniona jest od tego jak pikantne potrawy lubimy ale trzeba uważać. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Cukinie myjemy, przekrawamy na pół, łyżeczką wyjmujemy trochę miąższu, posypujemy solą i pieprzem. Podsmażone kurki dajemy na cukinię, posypujemy starym serem mozarella i zapiekamy w nagrzanym piekarniku 15 minut. Ja zrobiłam to tak, że dodałam je do piekarnika, do pieczących się dyń.

W miseczce przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, sokiem z cytryny .

Podajemy dynię i zapieczoną cukinię z sosem jogurtowym.

komentarze 2

  1. Brenia
    Październik 16
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *