Dolma, po turecku znaczy „nadziewany” i jest to nazwa dla potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw.
Faszerowane mogą być różne warzywa : papryka, cebula, ziemniaki, pomidory, bakłażany, liście winogron…. Z tym, że warzywo, które planujemy nafaszerować, musimy wcześniej wydrążyć.
Moja wersja Dolmy, to przepis mojej Przyjaciółki Ewy. Warzywa zostały wcześniej wydrążone, pozostałe z wydrążenia kawałki zostały wyłożone na spód garnka, gdzie gotowały się warzywa.
Jest to dość pracochłonna potrawa ale smakuje wybornie. Warzywa o różnych smakach, nafaszerowane mięsno-ryżowym nadzieniem i zagotowane w sosie pomidorowym są idealne w smaku.
Składniki
2 papryki – czerwona i żółta,
3 cebule,
2 ziemniaki,
Bakłażan
2 pomidory,
Ogórek zielony,
2 szklanki ryżu,
400 g mięsa z indyka mielonego,
Pęczek natki pietruszki,
Puszka pomidorów,
Sól, pieprz,
Koperek,
Bulion warzywny,
Wykonanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie był rozgotowany, tylko lekko podgotowany ( około 5 minut). Odcedzamy ryż. Na patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy ryż, pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem.
Warzywa myjemy i wydrążamy, tak aby można je było nafaszerować mięsem z ryżem. W każde wkładamy farsz ryżowo-mięsny.
Na dnie większego garnka układamy kawałki z wydrążonych warzyw, posypujemy solą, pieprzem. Na to układamy warzywa z farszem. Następnie mieszamy pomidory w puszce ze szklanką bulionu warzywnego, doprawionego solą, pieprzem i zalewamy warzywa. Gotujemy pod przykryciem, około 1 ½ godz na małym ogniu. W trakcie sprawdzamy czy czy wywar nie wyparował i w razie czego dolewamy bulion.
Jak wszystko jest już miękkie podajemy ciepłe np. z sosem jogurtowo-czosnkowym i posypujemy koperkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz