Dolma czyli warzywa faszerowane mięsem z ryżem

 

Dolma, po turecku znaczy „nadziewany” i  jest to nazwa dla potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw.

Faszerowane  mogą być różne warzywa : papryka, cebula, ziemniaki, pomidory, bakłażany, liście winogron…. Z tym, że warzywo, które planujemy nafaszerować, musimy wcześniej wydrążyć.

Moja wersja Dolmy, to przepis mojej Przyjaciółki Ewy. Warzywa zostały wcześniej wydrążone, pozostałe z wydrążenia kawałki zostały wyłożone na spód garnka, gdzie gotowały się warzywa.

Jest to dość pracochłonna potrawa ale smakuje wybornie. Warzywa o różnych smakach, nafaszerowane mięsno-ryżowym nadzieniem i zagotowane w sosie pomidorowym są idealne w smaku.

DSC_0682

Składniki

2 papryki – czerwona i żółta,

3 cebule,

2 ziemniaki,

Bakłażan

2 pomidory,

Ogórek zielony,

2 szklanki  ryżu,

400 g mięsa z indyka mielonego,

Pęczek natki pietruszki,

Puszka pomidorów,

Sól, pieprz,

Koperek,

Bulion warzywny,

Wykonanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie był rozgotowany, tylko lekko podgotowany ( około 5 minut). Odcedzamy ryż. Na patelni  podsmażamy mięso mielone, dodajemy ryż, pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem.

Warzywa myjemy i wydrążamy,  tak aby można je było nafaszerować mięsem z ryżem. W każde wkładamy farsz ryżowo-mięsny.

Na dnie większego garnka układamy kawałki z wydrążonych warzyw, posypujemy solą, pieprzem. Na to układamy  warzywa  z farszem. Następnie mieszamy pomidory w puszce ze szklanką bulionu warzywnego, doprawionego solą, pieprzem i zalewamy warzywa. Gotujemy pod przykryciem, około 1 ½ godz na małym  ogniu. W trakcie sprawdzamy czy czy wywar nie wyparował i w razie czego dolewamy bulion.

Jak wszystko jest już miękkie podajemy ciepłe  np. z sosem jogurtowo-czosnkowym i posypujemy koperkiem.

DSC_0705 DSC_0700

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *