Delikatny pasztet z wątróbki z indyka, czyli trochę oszukane Foie Gras

Foie Gras to bardzo wyszukany, tradycyjny pasztet z gęsich wątróbek rodem z Alzacji. Uważany jest za luksusowy, jeden z najdroższych przysmaków kuchni francuskiej.

Na Foie Gras chodzę czasami z moim Kolegą do Charlotte, gdzie podają  go  z kromkami chleba tartine i konfiturą z fig. Lubimy to i zamawiamy jeszcze do tego białe wino.

Jak przygotowywałam menu na swoje imieniny gdzie motywem przewodnim był chleb w różnym wydaniu, z różnych mąk ale na zakwasie  i mój Kolega miał być, to pomyślałam, że zrobię coś podobnego do Foie Gras. Znalazłam przepis na oszukany Foie Gras według przepisu Magdy Gessler  i trochę go modyfikując zrobiłam swoją wersję.  No i wyszedł pyszny, delikatny pasztet z  indyczych wątróbek. Goście orzekli, że można go nazwać polskim Foie Gras . Do tego podałam swój chleb pszenny na zakwasie typu tartine i konfiturę z fig. Było to bardzo smaczne, delikatne i trochę luksusowe danie.  Zachęcam to takich eksperymentów bo dostarczają dużo frajdy jak się je przygotowuje a potem smakuje.

Składniki:

400 g wątróbki z indyka,

6 łyżek masła,

Ząbek czosnku,

3 łyżki cebuli pokrojonej drobno w kostkę,

4 łyżki śmietany kremówki 18 %,

Łyżeczka soli,

Pieprz świeżo mielony,

Konfitura z fig,

Wykonanie:

Cebulę dusimy na  średnim ogniu, na 2 łyżkach masła około 7 minut, mieszając od czasu do czasu . Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek , śmietanę i gotujemy jeszcze około 7 minut aż cebula będzie miękka. Dodajemy pozostałe masło i mieszamy do rozpuszczenia masła  i zdejmujemy z ognia.

Wątróbkę czyścimy dokładnie żyłek. Dajemy do blendera  wątróbkę, sos cebulowy, sól, pieprz i blend ujemy na gładką masę. Przekładamy do żaroodpornych miseczek  i pieczemy przykryte folią  i w kąpieli wodnej  w piekarniku nagrzanym do 150 stopni  około 30 minut. Studzimy w temperaturze pokojowej a następnie przekładamy do lodówki do pełnego stężenia. Podajemy z domowym chlebem pszennym i konfiturą z fig.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *