Delikatny omlet na słodko

Taki delikatny omlet na słodko jest dobry na weekendowe śniadanie  lub na podwieczorek .

Jest to ulubiony omlet mojej Córki Ani.  Robiłam Jej często na sobotnie śniadanie z domowymi, ciepłymi konfiturami.  Dzieci lubią takie omlety i jeśli chcecie sprawić im małą przyjemność to zachęcam do zrobienia na śniadanie lub podwieczorek.

Mój omlet jest bez mąki i mleka  ale też bez cukru – jest delikatny i można go zjeść  równie dobrze  z różnymi wytrawnymi dodatkami: pomidory, smażony boczek, cebulka , grillowana cukinia… itd

Dzisiaj omlet jest z miodem i pestkami granatu – przepyszny 🙂

dsc_0283

Składniki na 1 omlet – patelnia o średnicy około 18 cm

2 średnie lub 3 małe jajka,

Szczypta soli,

½ łyżki masła,

Miód,

Granat lub inne owoce

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na szybkich obrotach. Jak piana będzie na sztywno ubita , dodajemy żółtka i tym razem mikserem ale na małych obrotach miksujemy z żółtkami.

Patelnię ( średnica około 18 cm) nagrzewamy solidnie, smarujemy masłem ( również brzegi) a resztę masła zdejmujemy.

Następnie wylewamy ubite jajka na patelnię, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy omlet około 3 -4 minuty. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odwracamy  – robimy to za pomocą dwóch szpatułek lub za pomocą talerza ( zdejmujemy omlet na talerz a następnie przykrywamy odwróconą patelnią  i ponownie odwracamy). Smażymy po odwróceniu około przez około 2 minuty.

Zdejmujemy na talerz i podajemy ciepły. Można podać z cukrem pudrem, konfiturami, miodem i różnymi owocami.

dsc_0295 dsc_0260

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *