Curry z dyni i cukinii na mleczku kokosowym

Sezon na dynie mamy w pełni. Wybór dyń jest tak duży, że można dostać zawrotów głowy od kolorów i kształtów.  Są różne dynie, które mają różne sposoby obróbki, wykorzystania. Jedne są dobre na zupę inne do pieczenia a jeszcze inne np. do pasztetu. Na blogu jest krótka informacja o dyniach, ich rodzajach i sposobach wykorzystania w kuchni.

Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne curry z dodatkiem dyni. Jest tam jeszcze cukinia, szpinak, mleczko kokosowe a wszystko jest lekko pikantne, aromatyczne i bardzo kolorowe. Miłośnicy curry powinni koniecznie spróbować dyni w wersji curry.

Składniki:

½ kg dyni Hokkaido,

1  cukinia,

Kawałek imbiru – około 3 cm,

2 garście szpinaku,

1 papryczka chilli,

4 pomidory,

1/2 szklanki ugotowanej cieciorki

½ litra bulionu warzywnego,

1  cebula,

4 ząbki czosnku,

2 łyżki  curry,

½ puszki mleczka kokosowego,

Świeże listki kolendry,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, starty  imbir, cukinię, curry, dynię,  mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy bulionem , dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki, przykrywamy  i gotujemy około 15 minut.

Po  około 15 minutach gotowania warzyw dodajemy mleczko kokosowe, cieciorkę, wymyty szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze gotujemy około 2 minuty.

komentarze 3

  1. Wrzesień 18
    Odpowiedz

    Jesień tuż tuż, takie przepisy się na pewno przydadzą

  2. Wrzesień 19
    Odpowiedz

    Przepiękny, słoneczny i optymistyczny kolor!
    xxx

  3. Brenia
    Wrzesień 19
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂 Piękne i smaczne kolory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *