Ciasto marchewkowe z mąki migdałowej

 

Doskonałe ciasto marchewkowe z mąki migdałowej, z dodatkiem domowej konfitury z czarnej porzeczki i jogurtu greckiego. Jest puszyste, mokre a konfitura i jogurt naturalny dodały mu wyjątkowego, delikatnie kwaskowatego smaku. Jak to określiły  moje koleżanki w pracy, które jadły to ciasto „ doskonałe, idealne, wyjątkowe”.

Zachęcam do zrobienia takiego ciasta bo robi się je szybko a smakuje wybornie.

Składniki na formę 25 cm

200 g mąki migdałowej  lub zmielonych migdałów,

5 jajek,

2 drobno starte marchewki,

100g cukru brązowego,

2łyżki miodu,

2 łyżeczki cynamonu,

Garść orzechów włoskich ,

Łyżeczka sody,

Konfitura z czarnej porzeczki,

200 g gęstego jogurtu greckiego,

1 mały cukier waniliowy

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Żółtka  ubijamy z cukrem aż  będą puszyste. Następnie dodajemy startą marchew, mąkę migdałową, sodę, miód, cynamon i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy marchewkowej. Mieszamy delikatnie aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 – 45 minut.

Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.

Gotowe upieczone i wystudzone smarujemy  konfiturą a na koniec jogurtem i układamy orzechy. .

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Maria
    7 stycznia
    Odpowiedz

    Ciasto wyszło obłędnie pyszne. Zrobiłam wersję bez cukru i miodu tylko dodałam erytrol. Bałam się że marchewkowe bez tluszczu( nawet make migdalowa miałam odtluszczona) nie będzie smaczne, ale wyszło jeszcze lepsze niż tradycyjne. Dziękuję za przepis ❤️

  2. Brenia
    11 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.