Chlebek pita z grillowanymi warzywami

Następnym wypiekiem z książki Piotra Kucharskiego , który wypróbowałam jest chlebek pita.

Już pisałam Wam, że z przyjemnością korzystam z tej książki bo są tam bardzo fajne przepisy na chleby i inne wypieki takie jak bułki, ciabatki, słodkie bułeczki itd…

Do upieczenia takiego chleba zabierałam się już wielokrotnie i dopiero pomysł na to aby zrobić do niego grillowane warzywa, z awokado z dodatkiem sosu zmobilizował mnie do pieczenia.

Chlebek wyszedł pyszny a z dodatkiem aromatycznych grillowanych warzyw i awokado smakował wybornie. Jako kanapka do pracy sprawdził się znakomicie.

Jeśli ktoś lubi mięso to można dodatkowo dodać kawałki grillowanej piersi kurczaka, karkówki, co tam lubimy. Taka wersja dla mięsożerców.

DSC_0124

Składniki:

Chlebek:

Zaczyn

100 g mąki pszennej typ 750

10 g drożdży świeżych

100 ml letniej wody

Ciasto właściwe:

350 g maki pszennej typ 750

160 ml letniej wody

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

Grillowane warzywa

1 papryka,

1 mała cukinia,

1 awokado,

1 pomidor,

½ łyżeczki suszonego tymianku,

Sól, pieprz,

Oliwa

Sos z ketchupu i majonezu – w proporcji 2 łyżki majonezu i łyżka ketchupu

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. W misce mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1   godzinę .

Po tym czasie przystępujemy do przygotowania właściwego ciasto na chlebek. Do większej miski dajemy mąkę, sól, oliwę, zaczyn i wyrabiamy   ciasto, około 7-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką ciasto.

Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypaną mąką i lekko zagniatamy. Następnie dzielimy na 8 równych części, rozwałkowujemy na placki o średnicy około 12 cm. Układamy na blaszce posypanej mąką. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Pieczemy w nagrzanym do 230 stopni i z wodą do parowania w środku piekarniku przez ok. 15 minut.

Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w paski. Cukinię myjemy i kroimy również w paski.

Pomidor myjemy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa dajemy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i grillujemy na patelni. Awokado obieramy i kroimy w małe paski.

Gotowe chlebki studzimy chwile po upieczeniu, następnie przekrawamy i nakładamy do środka warzywa grillowane, awokado i sos ketchupowo-majonezowy. Można dodatkowo dołożyć listki sałaty.

 DSC_0127-001 DSC_0117

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *