Bułki hamburgerowe

Pyszne, domowe i szybkie do zrobienia bułeczki do domowych Fast foodów . Są białe, maślane i super smakują np. z burgerem z wołowiny z różnymi dodatkami.

Zrobiłam je w ramach rozpieszczania swoich dzieci –  czasami tak trzeba.

Jeśli lubimy Fast foody i chcemy aby były zdrowe to róbmy je w domu, z dobrych składników.

Takie bułeczki sprawdzą się również jako śniadaniowe np. z dobrym twarogiem lub domową wędliną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki –  na 8 sztuk

2 ½ szklanki mąki pszennej,

50 g świeżych drożdży,

½  łyżeczki soli,

½ łyżki cukru,

230 ml ciepłego mleka,

1 jajko,

100 g masła,

Ziarna sezamu,

1 żółtko i 2 łyżki mleka

Wykonanie

Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy.

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży.

Do mąki dodajemy mleko z  drożdżami, jajko, wystudzone  masło i mieszamy. Wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. Podsypujemy je od czasu do czasu mąką.

Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 45 minut).

Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulę, wałkiem ją rozpłaszczamy i formujemy kuleczki ( około 8 sztuk).

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

W misce mieszamy widelcem żółtko i mleko do smarowania bułeczek.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut aż będą miały złoty kolor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *