Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej na mleczku kokosowym

Pytacie mnie czasami czy można zrobić dobre, puszyste naleśniki ale bezglutenowe. Proszę bardzo, dzisiaj mam dla Was taki naleśniki a właściwe przepis na nie. Mąka ryżowa, mleczko kokosowe, troszkę drożdży i wychodzą pyszne, puszyste  naleśniki bezglutenowe.

Z sezonowymi owocami smakują wybornie na śniadanie lub deser poobiedni. Proponuję zrobić też do takich naleśników mus z truskawek. Pyszności !

Składniki :

150 g maki ryżowej,

1 jajko,

150 ml mleka kokosowego,

150 ml wody gazowanej,

Łyżeczka suchych drożdży,

Szczypta soli,

Szczypta cukru,

Truskawki lub inne owoce sezonowe

Mus z truskawek

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, cukier, dodajemy  lekko gazowaną  wodę, mleko, jajko i drożdże. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 3 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pól godziny.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy truskawki i mus truskawkowy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.