Babka z białek z domową konfiturą

Jeśli zostają Wam białka z jakiegoś pieczenia i nie chcecie po raz kolejny piec bezy, to taka babka jest idealna. Przypomina typową babkę piaskową, z dodatkiem konfitury lub bez jest idealna do kawy.

Składniki:

2 ½  szklanki mąki pszennej,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

½ szklanki cukru,

1 mały cukier waniliowy,

½ szklanki oleju,

¾ szklanki mleka

7 białek,

Szczypta soli,

łyżeczka proszku do pieczenia,

konfitura – u mnie jeżynowa,

tabliczka gorzkiej czekolady,

4 łyżki mleka

Wykonanie

W naczyniu podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Cukier łączymy z cukrem waniliowym.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy aż masa będzie kremowa.

Dodajemy olej, miksując cały czas na mniejszych obrotach, aż będzie razem dobrze połączone. Następnie dodajemy mleko i również miksujemy aż wszystko się połączy.

Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę i dokładnie mieszamy.

Podłużną formę na babkę / keks smarujemy masłem, posypujemy np. mąką ryżową, kaszą manną i przelewamy masę.

Pieczemy w 175  stopniach 40 minut. Upieczoną babkę studzimy w piekarniku około 30 minut, wyjmujemy zostawiamy do wystudzenia.

Czekoladę roztapiamy z mlekiem.

Chłodną babkę przekrawamy na dwie części, smarujemy konfiturą, przekładamy i polewamy czekoladą. Możemy posypać np. płatkami migdałów lub orzechami, co tam lubimy.

Dajemy do lodówki aby zastygła czekolada.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.