Babka z białek z domową konfiturą

Jeśli zostają Wam białka z jakiegoś pieczenia i nie chcecie po raz kolejny piec bezy, to taka babka jest idealna. Przypomina typową babkę piaskową, z dodatkiem konfitury lub bez jest idealna do kawy.

Składniki:

2 ½  szklanki mąki pszennej,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

½ szklanki cukru,

1 mały cukier waniliowy,

½ szklanki oleju,

¾ szklanki mleka

7 białek,

Szczypta soli,

łyżeczka proszku do pieczenia,

konfitura – u mnie jeżynowa,

tabliczka gorzkiej czekolady,

4 łyżki mleka

Wykonanie

W naczyniu podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Cukier łączymy z cukrem waniliowym.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy aż masa będzie kremowa.

Dodajemy olej, miksując cały czas na mniejszych obrotach, aż będzie razem dobrze połączone. Następnie dodajemy mleko i również miksujemy aż wszystko się połączy.

Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę i dokładnie mieszamy.

Podłużną formę na babkę / keks smarujemy masłem, posypujemy np. mąką ryżową, kaszą manną i przelewamy masę.

Pieczemy w 175  stopniach 40 minut. Upieczoną babkę studzimy w piekarniku około 30 minut, wyjmujemy zostawiamy do wystudzenia.

Czekoladę roztapiamy z mlekiem.

Chłodną babkę przekrawamy na dwie części, smarujemy konfiturą, przekładamy i polewamy czekoladą. Możemy posypać np. płatkami migdałów lub orzechami, co tam lubimy.

Dajemy do lodówki aby zastygła czekolada.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *